Hipersonik Hidrojen Jeti İle Avrupa’dan Avustralya’ya 4 Saatlik Yolculuk

Hipersonik Hidrojen Jeti Ile Avrupadan Avustralyaya Saatlik Yolculuk
Hipersonik Hidrojen Jeti Ile Avrupadan Avustralyaya Saatlik Yolculuk - Destinus'un Eiger'ının sanatçı izlenimi. Destinus

İsviçreli start-up Destinus tarafından geliştirilen hidrojenle çalışan bir yolcu uçağı, Avrupa ile Avustralya arasındaki mevcut 20 saatlik uçuş süresini dört saatin biraz üzerine indirecek. İki yıl sürecek testlerin ardından işletme, 2022 yılı sonuna kadar Eiger prototipinin başarılı test uçuşlarını gerçekleştirecek. Şu an itibariyle Destinus, İspanya Bilim Bakanlığı tarafından stratejik bir girişimde yer almak ve yakıt olarak hidrojen kullanan süpersonik bir uçak üzerinde ek araştırma ve geliştirme yapmak için fon almak üzere seçildi.

İspanyol kurumları, işletmeleri ve teknoloji merkezleri 12 milyon Avroluk bu çabaya katkıda bulunuyor. Hidrojen motorlarını test etmek için bir tesis inşa etmek Destinus ve İspanyol motor üreticisi ITP Aero arasında ortak bir çabadır. Madrid yakınlarında hava soluyan hidrojen motorlarının test edileceği bir test tesisinin geliştirilmesi İspanyol hükümetinden alınan bir hibe ile finanse edilecek. Sıvı hidrojen kullanarak nesnelerin nasıl hareket ettirileceğinin araştırılması ise 15 milyon Avro tutarındaki ikinci bir hibe projesi ile finanse edilecek.

Çevresel faydaları nedeniyle, hidrojen enerjisi araştırma ve geliştirme için sıcak bir konudur. Hidrojen yanmasının birincil yan ürünleri ısı ve sudur. Melbourne’deki RMIT Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ses hızının beş katı hızda uçuşa güç sağlayabilen ve bu kadar yüksek hızların ürettiği yoğun ısıyı azaltabilen 3D baskılı katalizörler yarattı. Geleceğin ticari havayolları bu hızlarda uçtukları takdirde Londra ve New York arasını yaklaşık 90 dakikada kat edebilirler.

Destinus’a göre bu teknoloji, Frankfurt’tan Sydney’e sekiz saat olan mevcut uçuş süresini sadece dört saat on beş dakikaya, Frankfurt’tan Şangay’a ise iki saat kırk beş dakikaya indirecek. Bu çaba, İspanya’nın çeşitli ulaşım uygulamalarında kullanılmak üzere hidrojenle çalışan araçların yaratılmasında öncülük etme çabalarının bir bileşenidir.

Destinus İş Geliştirme ve Ürünlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Davide Bonetti, “Bu hibelere layık görüldüğümüz için çok mutluyuz, özellikle de Destinus’un hidrojen uçuşunu ilerletmek için İspanya ve Avrupa’nın stratejik çizgileriyle uyumlu olduğunun açık bir göstergesi olduğu için” dedi.

“Bu AB kurtarma fonlarına erişim, bizim gibi derin teknoloji şirketlerinin en ileri araştırmaları yürütmesi ve dünya çapında rekabet edebilmek için gereken inovasyonu hızlandırması için çok önemlidir. Bu hibeler, havacılıkta mobiliteye yönelik hidrojen temelli çözümleri gerçeğe bir adım daha yaklaştıracak.

Destinus, hibeler sayesinde sadece hidrojene dayalı motor teknolojisinin geliştirilmesini hızlandıracak ve H2 yanma sonrası jet motorunun uçuş testini gerçekleştirecek. İspanyol hükümeti, Avrupa Komisyonu’nun Next Gen fonlarıyla desteklenen stratejik projeler aracılığıyla, ekonomik dayanıklılık ve değişim planının bir parçası olarak hidrojen itiş gücünün geliştirilmesine önemli yatırımlar yapıyor. Bu, İspanya’yı çeşitli sektörlerde hidrojen bazlı mobilitenin geliştirilmesinde küresel bir lider haline getirmeyi amaçlayan İspanyol Plan Nacional del Hidrógeno ile uyumludur.

Kaynak: interestingengineering